Lespakket over Afrika voor onderbouw basisonderwijs

DavidenGoliat_Papa-500pxAfrika in de klas. En dat gewoon op een regenachtige lentedag in Amsterdam. De Westerparkschool kiest elk jaar een cultureel thema en dit jaar stond Afrika centraal.

Uitgeverij David en Goliat kwam een middag lesgeven in groep vier over het boek Mijn ‘Papa woont in Afrika’. Speciaal rondom dit boek is een lespakket ontwikkeld voor het basisonderwijs waarin kinderen spelenderwijs leren wat de verschillen zijn tussen Nederland en Afrika.

Lespakket Mijn Papa woont in AfrikaReisverhaal

Mijn papa woont in Afrika is een reisverhaal, geschreven vanuit het perspectief van een klein Nederlands jongetje. Op weg naar zijn vader, die in Afrika woont, ziet hij wonderlijke dingen, vreemde dieren, eet hij rare dingen en speelt hij met kinderen die hij niet kan verstaan. Het prentenboek is gebaseerd op schilderijen en een reisverhaal dat Barbara van Druten maakte toen zij samen met haar zoontje in Afrika woonde.

Lespakket Mijn papa woont in AfrikaLespakket

Bij het boek hoort een gratis lespakket, speciaal voor de onderbouw van de basisschool. Het lespakket bestaat uit twee landschappen en een knipvel. Het materiaal is gebaseerd op de illustraties uit het boek. Kinderen moeten uit het vel elementen knippen en deze plakken op een van de twee vellen: een Nederlands, of een Afrikaans landschap.

Voor het digibord

Leerkrachten van het basisonderwijs kunnen het boek bestellen in de webwinkel van David en Goliat voor € 12,95 of kopen in de boekhandel. Het lespakket is gratis te downloaden en is beschikbaar voor de onderbouw in twee niveau’s: voor groep 1-2 en groep 3-4. Op aanvraag verstuurt de uitgeverij kosteloos een voorleespresentatie van de illustraties voor op het digibord, zodat de hele klas mee kan kijken terwijl het prentenboek wordt voorgelezen. Ook is er een filmpje gemaakt op basis van het boek.

papa3Tentoonstelling

Na het voorlezen en de knutselactiviteit zijn er kleurplaten uitgedeeld, gebaseerd op illustraties uit het boek. Alle collages werden op de gang tentoongesteld. Tijdens het ophangen kregen de kinderen feedback op hun keuzes. De kinderen van de Westerparkschool hebben een leerzame en leuke ochtend gehad.

papa4

Het knipvel uit het lespakket Mijn papa woont in Afrika. De kaart is een illustratie uit het boek, gemaakt door Barbara van Druten