Tentoonstelling illustraties Barbara van Druten

In het Plein van Siena, een cultureel centrum in de Amsterdamse rivierenbuurt is een tentoonstelling te zien van illustraties uit de kinderboeken van Barbara van Druten.

barbara_van_drutenBarbara exposeert met de schilderijen die aan de basis hebben gestaan van haar twee kinderboeken: ‘Mijn papa woont in Afrika‘ en ‘Hallo, wie ben jij?‘ Beide boeken gaan over het exotische en kleurrijke Afrika, waar Barbara enkele maanden woonde. Barbara ervaart de verschillen tussen mensen en culturen als een rijkdom en een inspiratiebron.

DavidenGoliat_Papa-500pxMijn papa woont in Afrika
Het eerste boek van Barbara van Druten beschrijft het autobiografische verhaal over haar reis en verblijf in Nigeria. Het boek is schetst het verschil tussen ons land en het exotische Afrika aan de hand van een waargebeurd reisverhaal en het perspectief van een Nederlandse jongen, op zoek naar zijn Afrikaanse vader. Alles is daar zo anders! Het kind ziet wonderlijke dingen en vreemde dieren, eet raar voedsel en speelt hij met kinderen die hij niet kan verstaan. Maar ook zonder taal kun je voetballen, achter de pauwen aan rennen en je vader natspuiten met de waterslang.

NewWay_Hallo_500pxHallo, wie ben jij?
Het tweede boek gaat wederom over Nigeria, alleen vanuit een andere invalshoek. Hierin staat de ontmoeting tussen twee culturen centraal, vanuit de belevingswereld van een Afrikaanse jongen, genaamd Aduba. Hij staat symbool voor de Afrikaanse wereld van natuur en kleurenrijkdom, gebruiken en gewoonten, het leven met dieren, de hitte en drukte en emotioneel hartelijke ontmoetingen tussen vrienden. Aduba ontmoet Tim, een oyibo (de mens zonder kleur). Hoeveel de jongens ook verschillen, toch hebben ze dingen met elkaar gemeen.

spread_landkaart_kleinLesmateriaal
Bij beide boeken is lesmateriaal ontwikkeld dat jonge leeftijd spelenderwijs een positieve beeldvorming meegeeft over diverse culturen. Dit bevordert cultureel inzicht, empathie en tolerantie. En dit is een belangrijke drijfveer in het werk van kunstenaar en illustrator Barbara van Druten.

papa_vrijstaand_kleinTot eind maart
De illustraties zijn tot eind maart 2014 te bezichtigen in het Plein van Siena, daar zijn tevens de boeken verkrijgbaar.

In het Plein van Siena, Rijnstraat 109 te Amsterdam.

Expo_barbara

 

Reacties uitgeschakeld voor Tentoonstelling illustraties Barbara van Druten